Известие

Collapse
No announcement yet.

Изгоряла ламбда сонда или Не ?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Изгоряла ламбда сонда или Не ?

Колата е 1,8 16в 144кс 98г

Здравейте колеги,от 5 6 дни ми се случва ето тази грешка:
    P1173 - Самоадаптиращ параметър FRA
    ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДАННИ:
    Състояние: Високо ниво
    Обороти на двигателя: 1880 об.
    Температура на двигателя: 83,6 °C

The ECU has run out of range in adapting the mixture in reference to the O2 Sensor signal (multiplicative adaptation) and/or in reference to the engine running conditions (additive adaptation).
    Possible causes:
    - Engine Temperature sensor/circuit defective, but the signal still in realistic range.
    - Fuel Pressure incorrect
    - Fuel Injector(s) leaking
    - Fuel Injectors clogged
    - Incomplete combustion (ignition or compression problem, excess O2 in the exhaust)
    - Vacuum leak (lean mixture)
    - Oxygen Sensor defective or contaminated with silica (Voltage change extremely slow)
    - Exhaust system leak upstream of the O2 Sensor (stray air brings extra O2 making the mixture to appear lean)
    - Fuel Evaporation Control system defective
    - vehicle driven out of fuel (tank empty)
    Грешката е регистрирана поради високо ниво на сигнала от датчика. Грешката е налична в момента. Трябва да се ремонтира за да е възстанови нормалната работа. Тази грешка не е активирала индикаторът на таблото.

Според Братми ми е заминала сондата,правихме диагностика с ФЕС.
    Изтрива грешката и в момента в който подадем газ и веднага се регистрира,според него волтажа е висок и забива в богата смес и сега се чудим какво да я правим тая сонда,да спомена че смених дебитомера преди 15к км,оригинален БОШ,остава да си е отишла сондата така ли е или да търсим нещо други.

Качвам малко снимки на реални данни в движение на колата и там личи кога забива и данните не се променят докато не я изтрием,и веднага като подадем газ пак се регистрира.

Имам и газов инжекцион,Тамона(Тгаз),ходих на диагностика и там показва постоянно богата смес,на бензин върви много доволно но разхода на газ ми се качи на 15 и едвам дига 4к оборота.

натискаш педала и все едни ти е свършила газта

Споделете какво да я правя,Проблема е че тука няма добри сервизи,иначе веднага бих отишъл,не ме плашат парите за диагностика но ме е яд че им плащаш и те почват;
    ( ама ,може и да е,смени пък ще видим дали е от него)
    затова пиша и искам помощ,Благодаря ви предварително!!

Ето и живи данни!
    Last edited by angel_1987; d.m.y г., 19:14.
    1,8 16v TS 144кс,1998г

Моля Ви колеги помагайте да се справим,догатките са ясни,Просто не стават сервизите тука.

Колата е 1,8 16v 98г ГИ Тамона
    Last edited by Zafo_84; d.m.y г., 19:15.
    Аlfa Romeo 145 1.4 16V TS Junior EXXXX.....
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD FACELIFT '03 116HP
    Всички екстри Мултиволан и Калорифер

Comment

Ще ти помогна,ако ми кажеш,качествените и количествените показатели на газта с която караш!Надали ще можеш.Как реши,че гориш толкова,като няма как да знаеш колко са ти сложили?И последно :евтиното,накрая винаги излиза скъпо.
      Alfa Romeo 156 1.8 TS'99 144+

Comment

Първоначално публикувано от radiboy Покажи съобщение
        Ще ти помогна,ако ми кажеш,качествените и количествените показатели на газта с която караш!Надали ще можеш.Как реши,че гориш толкова,като няма как да знаеш колко са ти сложили?И последно :евтиното,накрая винаги излиза скъпо.

Колега и на бензин е същата история грешката я има налице,но върви,при газта губи мощност
        но сондата си забива и при газ и бензин(качествените и количествени показатели на газта не ги знам,но не мисля и ти да ги знаеш на бензина),а и те нямат общо с дадената грешка,и показателите на колата в реални условия на шофиране!!!

Comment

Първоначално публикувано от radiboy Покажи съобщение
          колега не коментираме качествата на горивата ни а за грешката която ми се появява и от както го имам този проблем колата гори много а в същото време няма тяга.
          1,8 16v TS 144кс,1998г

Comment

откачи си ламбдата и покарай така малко и виж как е разхода,ако е ОК значи тя си е заминала, Като я откачиш и компа си зима някакви средни стойности,както докато е студена,първите 1-2 минути не работи сондата,докато не загрее и компа си зима така да се каже дефолтни стойности
            EX-AlfaRomeoSuper155 2.5 V6 + Remap by O.E.Motorsport and LPG Injection
            EX Mazda 6 2004 +Lpg ----EX SAAB 9-3ss 2.8V6-AERO 250hp MY2006 - With LPG+obd
            NOWAudi a6 c6 Allroad 3.2 FSI + LPG

Comment

Извинявай,но си написал по горе,че на бензин върви много "доволно",може аз да съм разбрал погрешно.
              Alfa Romeo 156 1.8 TS'99 144+

Comment

Това, че дебитомерът е сменяван преди 15к не е гаранция, че не е той. Дебитомер се мери в движение, Алфата-закачена с лаптопа, ускоряваш на права отсечка до около 120-140 км/ч и следите как се изменят показателите. А напрежението на Ламбда-сондата варира от 0,2-1,0 волта в зависимост от количеството кислород в изгорелите газове. Да, кислород, не е грешка! Когато се пре*бе тази сонда компютъра и прави байпас и влиза в авариен режим, като взима усреднена стойност 0,6 волта. Това е най-общо казано. Взимаш ламбда-сонда, за която е сигурно че е ОК, монтираш, свързваш и тестваш. Другото са догадки.
                Hennessey Venom GT, 2009 - ex, тоталка,
                Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport 2011 - ex, за скрап,
                Pagani Huayra 2014 - ex, за части,
                Alfa Romeo 156 1.9JTD, 150 коня.

Comment

Първоначално публикувано от don_pepone Покажи съобщение
                  откачи си ламбдата и покарай така малко и виж как е разхода,ако е ОК значи тя си е заминала, Като я откачиш и компа си зима някакви средни стойности,както докато е студена,първите 1-2 минути не работи сондата,докато не загрее и компа си зима така да се каже дефолтни стойности
                  Тва са глупости,тва не са онези античните ЕКУ-та.До колегата с проблема,я опитай първо да ресетнеш ЕКУ-то и покарай пак,да видиш дали ще се появи
                  Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
                  Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
                  Piaggio Liberty 05" 50cc 2T

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

При мен тази грешка беше породена от неправилна настройка на газовото, и въпреки че не карам на газ след чистене се появяваше отново и отново... Също така клатеше оборотите, даже и на място. Оправи се като рестартирах еку и от тогава не се е появила, а оборотите заспаха. Моята ламбда даваше и минус стойности понякога.

Comment

Първоначално публикувано от Doomguy Покажи съобщение
                      При мен тази грешка беше породена от неправилна настройка на газовото, и въпреки че не карам на газ след чистене се появяваше отново и отново... Също така клатеше оборотите, даже и на място. Оправи се като рестартирах еку и от тогава не се е появила, а оборотите заспаха. Моята ламбда даваше и минус стойности понякога.
                      Каква е процедурата по ресетване на ЕКУто,колеги с програмата или само от акумолатора?

Comment

Това с акумулатора съм го пробвал и не действа, то май действа само при коли, които на газта са с потенциометър. Аз направих процедурата с Мултиекускан, даваш reset all actuators, следваш инструкциите и готово. След това караш няколко километра като гледаш да минеш през повечко режими на шофиране, първите няколко километра е уникално спъната, после се оправя. Не давам гаранция, че ще се оправи от процедурата защото при мен нямаше хардуерен проблем по сонди/дебитомери. Нищо не пречи да пробваш.

Comment

На тия ЕКУ-та забрави да се ресетне с откачане на +. Само софтуерно.
                          Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

ок,имам ФЕС какво точно да направя,а има ли вероятност заради скъсана гъвкава връзка да излизат газовете бързо и да не може сондата да измери правилно???

Comment

Първоначално публикувано от Zafo_84 Покажи съобщение
                              ок,имам ФЕС какво точно да направя,а има ли вероятност заради скъсана гъвкава връзка да излизат газовете бързо и да не може сондата да измери правилно???
                              Не съм "бензинджия" и не помня къде е сондата, но ако е преди връзката, това че е скъсана няма отношение. Може да я гъбарка само пробив преди нея.
                              А за ресетването, мисля че е описано в самия софтуер.
                              Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Working...
                              X